SE VAD SOM HÄNDER I VÅR COMMUNITY!

Vad styr dina val när det gäller mat?

Vad är det som gör att den stora majoriteten människor regelbundet gör sämre val när det kommer till mat?
Detta trots att alla ”vet” vad de ska stoppa i sig för att må bra?
Vi har en eskalerande global pandemi som pågått länge nu.
Då pratar jag inte om Covid-19 utan om fetma/övervikt och alla sjukdomar som följer i deras spår.
Enbart typ 2 diabetes som är en sjukdom direkt kopplad till livstil är den 9:e vanligaste dödsorsaken i världen nu.
Närmare en halv miljard människor har typ 2 diabetes och mellan 1,5-2 miljoner av dem dör årligen.
Lägger vi till hjärt/kärlsjukdomar samt diverse cancerformer som är livsstilsrelaterade så är siffrorna än mer brutala.

Så varför använder det där hålet i ansiktet som ett sopnedkast allt för ofta?

Jag har inget rakt svar på varför och det är ingen lätt fråga.
Men jag har snappat upp ett och annat under mina 16 år som coach.

Först och främst så äter vi det som vi har tillgängligt för oss.
Så vad innebär det om du alltid har, helfabrikat, snacks, godis etc hemma?
Vad innebär det om det alltid finns kakor på mötena på jobbet, eller en godisautomat i korridoren?

Vad lär vi oss från barnsben när det gäller belöning och glädje?
Hur äter vi när det är födelsedagar, festligheter, fredagsmys etc.

Vilken typ av mat/snacks/godis äter de flesta vid dessa tillfällen?
Vad får ett barn för associationer till den här typen av ”mat” i andra sammanhang?
Hur fortsätter det här inlärda beteendemönstret med i vuxenlivet?

Vad äter du själv när du ska trösta dig, pigga upp dig eller bara ”unna” dig?

Vad finns längst fram vid kassorna i mataffären, på bensinmacken eller på pressbyrån?
Hur ofta plockar du med något när du tankar bensin eller står med matvagnen och väntar på att få lägga upp varor på bandet?

Om du själv kan göra dig medveten om när just dina ”mat-triggers” sätter in så kan du lättare parera dem.

Jag har som sagt inga enkla lösningar.
Men jag vet att människor ofta tycker att man är extrem om man:
-Tränar 5-6 dagar per vecka.
-Alltid äter matlåda till lunch på arbetet.
-Lägger sig i tid på kvällen utan att se femtielva serier på netflix.
-Undviker eller är restriktiv med alkohol.

Som motsats så räknas det som ”normalt” att:
-Sitta still mest hela tiden och undvika att utmana kroppen.
-Äta ohälsosamma uteluncher till vardags och sen ska man ”unna” sig med mer onyttigheter när helgen kommer.
-Se femtielva serier och somna sent så man kan vara med i samtalet runt serierna i lunchrummet.
-Dricka alkohol på regelbunden basis, ”ett par glas vin måste man ju få ta några dagar i veckan”.

Ja, jag är medvetet mästrande och provokativ och jag hoppas att jag retade igång någon form av reaktion hos dig.
Men tyvärr är det så här normen ser ut.
Bara genom att börja vara medveten om varför du gör vissa val så kan du välja att göra annorlunda i framtiden.

Tack för att du tog dig tid att läsa.
Vi kan skapa en bättre värld tillsammans och det börjar hos var och en av oss.

Anders Gatti

Fyll i formuläret för att sätta igång!

Ta det första steget mot resultaten som du vill nå!

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept”, you consent to the use of ALL the cookies.
To learn more about how we use cookies, view our cookie policy